Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Τα χάμστερ είναι από τη φύση τους νυκτόβια. Αυτό σημαίνει ότι τη νύχτα είναι σε συνεχή κίνηση και την ημέρα χρειάζονται απόλυτη ησυχία. Όταν όμως είναι ξύπνια είναι τόσο ζωηρά και δημιουργούν τόσο κέφι, που συνεχώς ασχολείστε μαζί τους. Συνήθως δραστηριοποιούνται νωρίς τα ξημερώματα και αργά το απόγευμα.


Τα χάμστερ χρειάζονται ένα ήσυχο μέρος έτσι ώστε να μπορούν να κοιμηθούν ανενόχλητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτά τα ζωάκια δεν ανέχονται το ρεύμα αέρος. Επίσης δεν ανέχονται καθόλου την απευθείας έκθεση στον ήλιο και το υπερβολικό φως. Σε γενικές γραμμές, βολεύονται σε μεταλλικά κλουβιά και πλαστικά ή γυάλινα terrariums. Αν επιλέξετε γυάλινη κατοικία προσέξτε τα θέματα εξαερισμού. Ήσυχο μέρος κατά την ημέρα και μέρος που μπορούν να κάνουν φασαρία το βράδυ. Ο χώρος διαμονής τους πρέπει να είναι ζεστός και τρυφερός γι αυτό διαλέξτε καλό υπόστρωμα. Οι εφημερίδες αντικαθιστούν τα υλικά που θα βρείτε στο εμπόριο.

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία που θα κάνουν χαρούμενο το χάμστερ σας, είναι το πάτωμα του κλουβιού. Θα χρειαστεί να το καλύψετε με μία μαλακή και άνετη επιφάνεια που αρέσει στα χάμστερ αλλά και που απορροφάει τις δυσοσμίες. Το πιο κοινό είναι να χρησιμοποιήσετε ροκανίδια.

Υπάρχει ειδικό ροκανίδι στο εμπόριο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτό ή αντίστοιχο, όχι όμως ροκανίδι κέδρου, γιατί προκαλεί ενοχλήσεις στα χάμστερ. Το πεύκο προκαλεί λιγότερα προβλήματα σε σχέση με αυτό του κέδρου. Στην περίπτωση που επιλέξετε να μην αγοράζετε το ροκανίδι, να αποφύγετε το πριονίδι – σκόνη, γιατί ερεθίζει τα μάτια τους.

Οποιαδήποτε μορφή εμποτισμένου με μυρωδικά ξύλου, θα πρέπει να αποφεύγεται, δεδομένου ότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση. Τα ροκανίδια από σκληρό ξύλο όπως αυτό της λεύκας ή αυτά που προορίζονται για τα μικρά κατοικίδια, τα οποία φτιάχνονται από πολτό ξύλου, είναι τα ασφαλέστερα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για το πάτωμα του κλουβιού.


Τα χάμστερ έχουν αναρριχητικό χάρισμα και πολλές ακροβατικές ικανότητες. Έχουν φαντασία χωρίς όρια και τους αρέσει να αναρριχούνται σε σκάλες. Μπορούν να σκαρφαλώσουν στα πλάγια κάγκελα του κλουβιού τους ή σε σκαλίτσα από ξύλο. Όταν το χάμστερ θέλει κάτι ακόμα, δώστε του μια τραμπάλα ή μια ρόδα για να ασχολείται. Το τρέξιμο είναι η ζωή τους. Από τη φύση τους κάνουν αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά. Είναι πολύ δυνατά για τόσο μικρά ζώα. Γι' αυτό στο κλουβί τους χρειάζονται απαραίτητα ρόδα για τρέξιμο. Τους αρέσει να απασχολούνται με παιχνίδια και ρόδες. Η απίστευτη ενεργητικότητά τους διοχετεύεται μόνο στη ρόδα, ειδικά το βράδυ. Φροντίστε να είναι σταθερή, γιατί τα μικρά ποδαράκια τους μπορεί καθώς τρέχουν να σφηνώσουν σε οποιαδήποτε πλαστική ή μεταλλική εσοχή και να τραυματιστούν.


Τα κουνέλια έχουν αρκετή ευφυΐα και είναι εκπαιδεύσιμα. Μπορείτε να τα μάθετε από το να κάνουν την ανάγκη τους σε συγκεκριμένο σημείο μέχρι το να κάνουν διάφορα κολπάκια όταν τους το ζητάτε. Δε μυρίζουν περισσότερο ή λιγότερο από οποιοδήποτε άλλο ζώο αρκεί να τα καθαρίζετε όσο συχνά χρειάζεται. Αν αφήσετε για μήνες το κλουβί χωρίς να αλλάξετε το ροκανίδι τότε λογικό είναι στο τέλος να μυρίσει. Το ίδιο θα συμβεί και στο σπίτι σας αν δε το καθαρίσετε για πολύ καιρό, έτσι δεν είναι;
Ένα κουνελάκι μπορεί να ζήσει 7 χρόνια (κάπου διάβασα ότι μπορεί να ζήσει και ως 12 χρόνια) αρκεί να τρέφεται σωστά και να έχει τη δυνατότητα να ασκείται. 

Καταλαβαίνω ότι για κάποιους είναι πλεονέκτημα το γεγονός ότι το κουνέλι μπορεί να περιοριστεί μέσα σε ένα κλουβί, αυτό όμως που πολλοί δε ξέρουν είναι ότι παρόλο που κατά την αγορά ενός κουνελιού απαραίτητο αξεσουάρ είναι το κλουβί αυτό δε σημαίνει πως θα το κλείσουμε εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του. Τα κουνέλια χρειάζονται περίπου 30 ώρες άσκησης την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα καθημερινά στο σπίτι, πάντα υπό την επίβλεψή μας, για να τρέξουν, να πηδήξουν κτλ. 
Δε χρειάζονται εμβόλια ή άλλου είδους φάρμακα. Αυτό που ίσως να χρειαστεί κάποια στιγμή να σκεφτείτε είναι η ανάγκη να τα στειρώσετε, αλλά πιο αναλυτικά για τη στείρωση θα αναφερθώ σε επόμενη ανάρτηση. Επίσης, δε χρειάζεται να τα κάνετε μπάνιο, αν και κάποιοι το κάνουν και αυτό. Καθαρίζονται μόνα τους, όπως κάνουν και οι γάτες. Αυτό που είναι απαραίτητο να κάνετε, είναι να τους χτενίζετε το τρίχωμα συχνά, να τους κόβετε τα νυχάκια κάθε 6 με 8 εβδομάδες και να τους παρέχετε υλικά κατάλληλα για να τροχίζουν τα δόντια τους.

Αν διαβάσατε τα παραπάνω και θεωρείτε πως το κουνέλι είναι για εσάς το κατάλληλο κατοικίδιο και ότι μπορείτε εύκολα να του παρέχετε όσα χρειάζεται για τη φροντίδα του, τότε πάμε να δούμε τι θα πρέπει να προσέχετε κατά την αγορά του.

Αφού διαλέξετε το κουνελάκι, θα πρέπει να αγοράσετε κι ένα κλουβί. Το κλουβί θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο ώστε το κουνέλι να μπορεί να κινηθεί άνετα μέσα σε αυτό, να ξαπλώσει ή ακόμα και να σταθεί όρθιο στα πίσω πόδια. Στα κουνέλια αρέσουν τα διαφορετικά επίπεδα, οπότε αν βρείτε κάποιο κλουβί που να τους προσφέρει τη δυνατότητα να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν τότε θα κάνετε το κουνελάκι σας πολύ χαρούμενο. Επιπλέον εγώ θα πρότεινα να διαλέξετε ένα κλουβί με ψηλό πλαστικό πάτο ώστε να μην πετάγονται πολλά ροκανίδια έξω και με πορτάκι που ανοίγει από μπροστά ώστε να μπορεί το κουνέλι να μπαινοβγαίνει άνετα χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να το σηκώνετε όταν θέλετε να το αφήσετε ελεύθερο. Πέρα από το κλουβί θα χρειαστείτε φυσικά ξηρά τροφή, ροκανίδι, χορταράκι και κάποια παιχνιδάκια για να τροχίζει τα δόντια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου